Randafwerking van een parketvloer

De uitstraling van uw vloer wordt voor een groot deel bepaald door het legpatroon. Denk bijvoorbeeld aan een visgraat- of blokpatroon, of een Hongaarse punt. Maar ook de randafwerking kan de uitstraling van uw vloer erg veranderen. Naast het strak tegen de muur leggen van een vloer zonder plinten, zijn ook andere randafwerkingen mogelijk. In deze blog lichten we een aantal verschillende randafwerkingen toe waarvoor u kunt kiezen rondom uw houten parketvloer.

Afwerklijsten

Een afwerklijst (ook wel ‘platte plint’ of ‘deklijst’ genoemd) is een houten plint in dezelfde stijl als uw vloer. Dit brengt harmonie in uw interieur. De plinten zijn verkrijgbaar in elke gewenste houtsoort en afwerking. Ook zijn verschillende breedtes en diktes mogelijk.

Band en bies

De ‘band’ is de rand (ook wel kader genoemd) die om een vloer heen tegen de muur geplaatst wordt. De band bestaat uit lange delen, die een mooie en nette uitstraling geven. Daarnaast zijn banden verkrijgbaar in verschillende breedtes. Vooral bij visgraatvloeren is een band een fraaie randafwerking. Ook een dubbele band behoort tot de mogelijkheden.

Een ‘bies’ is een donkere lijn, die gelegd kan worden tussen de band en de vloer. Deze is vaak gemaakt van wengé hout, wat van zichzelf een donkere kleur heeft. Het is ook mogelijk om voor een dubbele bies te kiezen, of voor een lichtere bies van bijvoorbeeld esdoornhout (maple).

Hoge plint

Steeds vaker wordt gekozen voor een hoge plint. Deze kan in ‘standaard’ wit, maar ook dezelfde kleur krijgen als de kozijnen of de muur. Een voorbeeld van hoge plinten zijn MDF-plinten. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende hoogtes en uitvoeringen. Een voorbeeld is een strakke, rechte uitvoering voor een moderne uitstraling. Ook een klassiekere vorm is voor een meer sfeervolle, klassieke uitstraling. Hoge plinten zorgen ervoor dat muren hoger lijken, en de ruimte in zijn geheel hiermee groter lijkt.

Afzelia Doussié Visgraat, Naturel Olie, Hilversum_03

De band en Wengé bies vormen een mooie rand rondom de vloer

Overgang

Wanneer u hoogteverschil heeft tussen verschillende ruimtes, bijvoorbeeld tussen de keuken en woonkamer, kan een overgangsstuk (ook wel profiel genoemd) uitkomst bieden. Deze profielen zijn in verschillende kleuren en van verschillende materialen verkrijgbaar.