Houten vloer met huisdieren

Huisdieren kunnen een grote invloed hebben op uw interieur. Vooral in het geval van honden of katten kan het verstandig zijn goed na te denken over welke vloer u kiest. Deze huisdieren kunnen namelijk zorgen voor krassen en laten haren en ander vuil achter. Dit kan nadelig zijn voor uw vloer. In deze blog vertellen wij u wat een geschikte houten vloer is in combinatie met huisdieren. Daarnaast geven wij tips over hoe u ‘ongelukjes’ met uw huisdier kunt voorkomen.

 

Waar moet u op letten?

Waar vooral op gelet moet worden, is dat katten en honden veel vuil meenemen van buiten. Daarnaast verliezen ze vaak haren en kunnen krassen maken op de vloer. Met deze dingen dient u dus rekening te houden bij het uitkiezen van een vloer. Daarnaast kan urine en braaksel door een hoge PH waarde het looizuur/tannine in eikenhoutenvloeren laten verkleuren. Als dit namelijk in het eikenhout trekt, ontstaan er donkere vlekken. Het is daarom belangrijk om braaksel of urine van uw huisdier zo snel mogelijk op te ruimen, zodat het niet in het hout trekt. Ook kunt u overwegen te kiezen voor een houtsoort met minder looizuur/tannine.

Problemen voorkomen of verminderen

Voor de afwerking van uw vloer kunt u kiezen voor olie, hardwax of lak.

  • Wanneer u ervoor kiest uw vloer af te werken met olie, is het belangrijk dat de vloer periodiek goed onderhouden wordt. Een olie is impregnerend en zal sneller slijten dan hardwax en gelakte vloeren. Als de olie plaatselijk is weggesleten, is deze ook slechter bestand tegen zowel zure (lage PH) en basische (hoge PH) stoffen. Het voordeel van een olievloer, is dat krassen (veroorzaakt door bijvoorbeeld nagels van uw huisdier) eenvoudig weg te werken zijn. Ook is een geoliede vloer vaak stroever dan een gelakte vloer, waardoor uw huisdier meer grip heeft.
  • Een hardwaxvloer is beter bestand tegen vochtige stoffen dan olievloeren. Ook bij een vloer die afgewerkt is met hardwax zijn krassen van nagels weg te werken met een onderhoudsbeurt. Daarnaast is hardwax – net als olie – ook stroever dan lak.
  • Een lakvloer kan niet perodiek onderhouden worden, maar gelakte vloeren zijn wel goed bestand tegen vochtige oplossingen. Maar ook bij lak kan er verkleuring optreden wanneer iets er te lang op blijft liggen. Het nadeel van lak is dat een kras niet weg te werken is; lak is niet plaatselijk bij te werken. Uw enige optie is de vloer schuren en opnieuw lakken. Daarnaast is een gelakte vloer gladder dan een geoliede of hardwax vloer, waardoor huisdieren minder grip hebben.

Tenslotte is het raadzaam om te kiezen voor een vloer met een dikkere toplaag. Dit zorgt ervoor dat u uw vloer meerdere keren kunt renoveren, wat handig is wanneer u een huisdier heeft.

Tips

  • Leg iets – een dienblad, placemat, etc. – onder de drinkbak van uw huisdier om water op de vloer te voorkomen.
  • Verwijderen tijdelijk vloerkleden wanneer uw huisdier(en) nog niet zindelijk is/zijn. Een nat vloerkleed merkt u misschien niet meteen op, waardoor bijvoorbeeld urine lange tijd op het hout ligt en vlekken kan veroorzaken.
  • Zorg voor deurmatten en droog de poten van uw huisdier af nadat deze buiten is geweest.
  • Stofzuig regelmatig om zand en vuil dat uw huisdier van buiten mee heeft genomen te verwijderen. Zand schuurt namelijk, waardoor de vloer sneller slijt.