Hoe gaat een houten vloer zo lang mogelijk mee?

Als u een houten vloer koopt, komt hierbij ook de verantwoordelijkheid voor het onderhouden van de vloer. Wanneer hout niet onderhouden wordt, kan het beschadigen of de kleur veranderen. Een goed onderhouden vloer kan jaren meegaan, en kan er na 10 jaar of langer nog uitzien als nieuw! In deze blog vertellen wij waar u op moet letten bij een houten vloer, zodat deze zo lang mogelijk mee gaat.

Waar moet u op letten bij een houten vloer?

Krassen
In de zolen van uw schoenen zitten na een dag buiten te zijn geweest vaak zand en steentjes. Deze kunnen krassen veroorzaken op uw houten vloer. Het is daarom aan te raden om uw schoenen uit te trekken zodra u uw huis binnen komt. Mocht u toch graag met schoenen in huis lopen, dan is een goede deurmat een goed alternatief voor het zandvrij maken van uw schoenen. Ook kan vaak stofzuigen voorkomen dat er zand op de vloer ligt, en er krassen ontstaan doordat hier overheen gelopen wordt. Let er wel op dat u een zacht stofzuiger mondstuk gebruikt, zodat deze geen krassen veroorzaakt.

Daarnaast kunnen de meubels in uw woonkamer of keuken, zoals stoelen, krassen veroorzaken op uw vloer als u deze verschuift. Zorg er daarom voor dat er vilt onder de poten van je meubels geplakt zijn, zodat deze verschoven kunnen worden zonder de vloer te beschadigen.

Luchtvochtigheid
De ruimte waarin een houten vloer ligt moet altijd een luchtvochtigheid van 50% – 60% hebben. Veel lagere of hogere waarden geven schade aan uw vloer. Met een hygrometer kunt u de luchtvochtigheid gemakkelijk in de gaten houden. Vaak is de luchtvochtigheid in woningen te laag; als een vloer te droog is, kan het hout gaan scheuren. U kunt dit voorkomen met behulp van een luchtbevochtiger, van bijvoorbeeld Stadler Form of Boneco.